Takken

Onze scoutseenheid bestaat uit 5 Takken

Bevers6 – 7 Jaar
Welpen8 – 10 Jaar
Jong Verkenners11 – 13 Jaar
Verkenners14 -15 Jaar
Seniors16 – 17 Jaar

Bevers

Leeftijd: 6 jaar tot en met 7 jaar

De Bevertjes staan aan de start van wat een lang scoutsverhaal kan zijn voor hen.
Onder invloed van een zorgzame en geëngageerde leidingsploeg ontdekken de Bevertjes spelenderwijs wat scouting inhoudt. De leidraad hiervoor is het beververhaal waarrond de fantasierijke spelen soms draaien. In de zomervakantie gaan de Bevers ook 5 dagen op kamp, misschien best spannend voor de eerste keer, maar wel erg tof.

Ook tracht men de Bevertjes enige vorm van zelfstandigheid mee te geven en een fantastische groep te vormen door in te spelen op samen spelen en solidariteit.


Welpen

Leeftijd: 8 jaar tot en met 10 jaar

Waar er bij de Bevers nog maar een kleine rol voor scouting is weggelegd, is dit bij de welpen al meer het geval.
Met Kiplings ‘Jungle Book’ als achtergrondthema worden de Welpen ondergedompeld in een hele resem spelen om zoveel mogelijk interessevlakken te kunnen bereiken. Op het einde van het scoutsjaar kijkt elke welp al uit naar het scoutskamp, waar ze zich 7 dagen lang volop kunnen uitleven.

Verder zorgt de enthousiaste leiding voor een basis van enkele scoutingtechnieken (sjorren, kaartlezen, …) waarvoor de competitieve welpen zich kunnen onderscheiden door badges te verdienen. Dit is ook de leeftijd waar de scoutswet en -belofte in een kindvriendelijke vorm voor het eerst zijn intrede doet. De basis hiervan is zelfstandigheid aanleren en hetgroepsgevoel versterken.

Ten slotte wordt de  welpengroep onderverdeeld in nesten met respectievelijke nestleiders aan wie kleine verantwoordelijkheden gegeven worden over hun nest. Hierdoor worden de nestleiders aangemoedigd om hun verantwoordelijkheidsgevoel aan te spreken.


Jong Verkenners

Leeftijd: 11 jaar tot en met 13 jaar

Alles waar er bij de welpen aan begonnen is, wordt bij de JVG’s in gevorderde vorm verder gezet. Hierbij maken de scoutingtechnieken (tent opstellen, koken op houtvuur, sjorren, …) een steeds groter deel uit van het programma, maar worden de spelen op tijd en stond ook vast en zeker niet vergeten. Eindigen doe we met een knaller van een zomerkamp, waarnaar elke JVG al sinds september naar uitkijkt.

De JVG’s proeven voor het eerst écht van verantwoordelijkheid en inspraak door te werken in patrouilles waarbij ouderen de jongere takgenoten bijstaan en vooruithelpen. Ze krijgen de kans zich zorgeloos uit te leven, zichzelf te ontplooien en hun persoonlijke talenten te ontwikkelen. JVG’s ontdekken de wereld en vinden bij de scouts een boeiende, hedendaagse en plezierige vrijetijdsbesteding die hen helpt om op te groeien tot open, kritische en bewuste jongeren.


Verkenners / Seniors

Leeftijd: 14 jaar tot en met 17 jaar

VG’s en Seniors komen tot de essentie van scouting. Ze onderhouden hun scoutingtechnieken en passen ze ook veelvuldig toe zowel tijdens het scoutsjaar als tijdens het hoogtepunt van dat jaar, het zomerkamp.

Er is ook nog altijd plaats voor spelen en het teamworkwordt gestimuleerd om uit te groeien tot een hechte groep. Ook krijgen ze al de kans mee te helpen enkele evenementen (streekbierenavond, prosperpolder) te organiseren om hen zelfstandiger te laten worden.

Dit is ook de leeftijd waarop ze hun echte scoutswet en –belofte mogen doen en krijgen de meesten hun totemom zo volledig in onze scoutsgroep te worden opgenomen.